Pokaż mi, jakie masz biuro prasowe, a powiem Ci, kim jesteś!

Table of contents

Dziś wszyscy w sieci jesteśmy autorami. Także marki, które zaopatrzone w odpowiednie treści mogą zamienić swoje biura prasowe w wirtualne redakcje. I wypłynąć na szerokie wody. Łatwo nie jest. Piotr Rutkowski, zastępca rzecznika prasowego mBanku, słusznie zauważa: Content, czyli artykuły, wiadomości, ale też wideo, podcasty (znów problem ze znalezieniem polskiego odpowiednika) – to wszystko zalewa nas niczym powódź. Każdego dnia na YouTube trafia tyle filmów, że ich obejrzenie zajęłoby jednemu człowiekowi całe życie!”.

Nie chciałam pisać kolejnego tekstu o trendach w content marketingu czy argumentować, że rok 2019 będzie należeć do tej dziedziny – bo, jak pisze Krystian Cieślak, szef Remarkable Ones: „od kilku lat działania inbound marketingowe są coraz częściej wykorzystywane, a świadomość marketerów na temat ich skuteczności coraz większa”. Zamiast tego, postanowiłam odezwać się do konkretnych marek, które pytam, jak te trendy będą wykorzystywać w praktyce w swoich biurach prasowych. Bo oczywiście, można zatrzymać się na informacjach produktowych… tylko czy o to chodzi? – pytam za Krystianem Pomorskim z Proautomotive.

O treściach, które będą dominowały w ich firmowych biurach prasowych piszą:

Emilia Miksa, Communication Manager, Aliganza Fashion Agency

Emilia Miksa

Moda komunikuje się obrazem. Najnowsze kolekcje, najmodniejsze trendy i bieżące materiały kampanijne o nich. To wszystko to obrazy. W naszej pracy, budując strategię komunikacji, czy to swoją, czy naszych klientów stawiamy więc na stronę wizualną, ale docelowo dodajemy do niej również treść.

Współpraca z największymi markami modowymi takimi jak Swarovski, Ecco, Puma, Mango czy Birkenstock daje nam wyjątkowe możliwości. Dlatego w 2019 roku premierę ma nie tylko nasza odświeżona strona internetowa, ale także startujemy z naszym blogiem czy newsletterem. Ale nie przypisujemy contentu do określonego kanału tylko stawiamy na synergię. Z jednej strony będziemy więc analizować i tworzyć treści pod SEO, żeby utrzymać wzrost ruchu organicznego, a z drugiej strony możemy oddać się tworzeniu contentu, który jest bardzo wdzięczny i po prostu go lubimy. Kto nie chciałby na co dzień pisać o branży mody?

TAK WYGLĄDA BIURO PRASOWE ALIGANZY

A jeżeli chodzi o trendy w content marketingu to raczej nie pędzimy za nimi gorączkowo tylko wybieramy te z nich, które pasują do naszej strategii. Bo to ona jest punktem wyjścia do tworzenia contentu. W codziennej komunikacji nie chcemy wystawiać sobie laurek, dlatego tak wiele czasu chcemy poświęcać naszym klientom.

Wyróżniłabym tu jeszcze dwie najistotniejsze dla nas rzeczy. Pierwszą jest wysoka jakość tworzonego contentu, dlatego mam tu wsparcie całej agencji i super zdolnego content designera. Drugą ważną kwestią jest zasada 20-80, czyli 20% czasu spędzamy na tworzeniu treści, a 80% na ich dystrybucji, co opiera się na modelu PESO, czyli podziale na media paid, owned, shared i earned. Bo tu liczy się najlepsza droga dystrybucji stworzonych materiałów.

Piotr Rutkowski, zastępca rzecznika prasowego, mBank

Piotr Rutkowski, mbank

Content – to dziś słowo klucz w internecie, marketingu i PR. Ten angielski wyraz używany jest z premedytacją zamiast polskiego treść. Znaczy bowiem nie tylko zawartość czy materiał, ale również zadowolenie i satysfakcję. Content, czyli artykuły, wiadomości, ale też wideo, podcasty (znów problem ze znalezieniem polskiego odpowiednika) – to wszystko zalewa nas niczym powódź. Każdego dnia na YouTube trafia tyle filmów, że ich obejrzenie zajęłoby jednemu człowiekowi całe życie! Na Instagramie w ciągu 24 godzin pojawia się 80 milionów zdjęć.

Czy content jest content – czy przynosi satysfakcję? Prawdziwą sztuką okazało się odpowiednie nawigowanie na morzu treści.

Tekstów, przedruków, informacji jest tyle, że nikt już ich nawet nie liczy. To wszystko content, czyli treść. Jednak czy content jest content – czy przynosi satysfakcję? Prawdziwą sztuką (a często też dobrym biznesem) okazało się odpowiednie nawigowanie na morzu treści. Czas spędzany na Facebooku spada, bo użytkownicy zmęczeni są przesuwaniem palcem kilometrów bezwartościowych postów sponsorowanych. Szukają czegoś wartościowego,na czym mogą zawiesić oko przez sekundę lub dwie. Chętniej wchodzą na Twittera lub LinkedIna, z nadzieją, że tam będzie na nich czekać lepszy content.

I taka właśnie idea – stworzenia jakościowego contentu, ale też dawania contentu, czyli przyjemności, przyświeca nam w pracach nad treściami w biurze prasowym.

W tym duchu stworzyliśmy m. in. nową formułą magazynu Business&More — czyli naszego magazynu dla klientów. Każdy kolejny numer poświęcony jest w całości konkretnemu zagadnieniu, by jak najlepiej o nim opowiedzieć. Nad doborem treści i jego jakością czuwać będzie za każdym razem inny redaktor naczelny. Zawsze ekspert i autorytet w swojej dziedzinie. Wierzymy, że takie podejście do contentu – choć droższe zarówno finansowo, jak i pod względem zasobów osobowych” — jest opłacalne!

ZOBACZ BIURO PRASOWE MBANKU

Krystian Cieślak, CEO Remarkable Ones

Krystian Cieślak

Mówienie o tym, że rok 2019 będzie rokiem content marketingu to truizm. Od kilku lat działania inbound marketingowe są coraz częściej wykorzystywane, a świadomość marketerów na temat ich skuteczności coraz większa. Mimo to wciąż zadaniem agencji często jest edukacja klientów, zwłaszcza tych konserwatywnych i przyzwyczajonych do klasycznych, reklamowych formatów.

Z naszych ostatnich doświadczeń wynika, że wciąż dobrze sprawdzają i będą się sprawdzać raporty contentowe. Dobrze przygotowane, eksperckie treści, opatrzone atrakcyjnymi wizualizacjami wciąż są na topie – zwłaszcza w branży B2B, w której działamy. [Zobacz, na jakie treści stawia Remarkable Ones w swoim biurze prasowym — przyp.red.]. Diabeł jednak tkwi w szczegółach. Na podstawie realizowanych przez nas projektów możemy stwierdzić, że bardzo istotnym elementem kampanii poza atrakcyjną treścią, jest jej promocja w mediach społecznościowych oraz działania SEO/SEM.

Niezwykle ważną rolę odgrywa również sam landing page. Źle przygotowany i „rozpraszający” potencjalnego klienta prowadzi do znacznego obniżenia poziomu konwersji. Z drugiej strony, w ciągu ubiegłych 12 miesiącach mogliśmy zaobserwować wyraźnie wzrost zaangażowania marketerów i przedsiębiorców w obszarze social sellingu – szczególnie na platformie LinkedIn. Specyfika społeczności tworzącej się na tym medium społecznościowym powoduje, że najpopularniejsze treści opierają się z reguły na biznesowym storytellingu. Dlatego też spodziewamy się, że w tym roku na LinkedIn pojawiać się będzie coraz więcej rozbudowanych treści, które nie tylko będą przekazywać porady dotyczące biznesu, ale w dużym stopniu będą zawierać historię o ludziach wokół niego skupionych. Sprawi to również, że coraz więcej pracy będą miały agencje i specjaliści komunikacji, którzy swoimi umiejętnościami storytellingowymi coraz śmielej pukać będą do świata B2B.

Iwona Dziedzic-Gawryś, PR Manager, Znany Lekarz

Iwona Dziedzic

Dla nas 2019 r. będzie na pewno dużym wyzwaniem, zwłaszcze że chcemy „rozruszać” nasze biura prasowe [ to w Polsce wygląda tak – przyp.red.]— obecnie mamy ich w sumie 6 — Polska, Włochy, Turcja, Hiszpania, Brazylia i Meksyk.

Do tej pory stawialiśmy głównie na content tekstowy, posiłkując się, od czasu do czasu, raportami. Obserwujemy, że wszyscy stawiają na unikalne treści, my też, ale mocno wierzymy, że muszą one być też atrakcyjne wizualnie i to jest nasz cel.

Dlatego nasze działania contentowe będą się w tym roku skupiały na raportach, infografikach i artykułach eksperckich.  Stawiamy też na dobry wizualny przekaz – zdjęcia,, filmiki czy grafiki. Wiemy, że „dziś wygrywa video” i musimy iść z trendem, z pewnością w niektorych naszych kanałach będzie się ono pojawiało.

Krystian Pomorski, Key Account Manager, Proautomotive

Krystian Pomorski

Biuro prasowe dla biznesu nie może dostarczać samych informacji o produktach i zmianach na szczeblu kierowniczym. Znam wiele marek, które zatrzymały się na tym etapie i jakoś działają, ale czy o to chodzi? Dobra, angażująca komunikacja zatrzymuje uwagę odbiorcy na dłużej. Z takim nastawieniem prowadzimy biura prasowe klientów agencji Proautomotive.

Biuro prasowe to od zawsze okno marki na świat, ale z biegiem lat charakterystyka komunikacji poprzez to narzędzie nieco się zmieniła. Rozwój nowych technologii sprawił, że praca w Public Relations wymaga dziś nieco innego podejścia – bardziej kompleksowego, wykorzystującego działania niestandardowe. Dlatego w strategii contentowej na 2019 rok chcemy postawić na umiejętne łączenie wielu różnych formatów.

Znam wiele marek, które zatrzymały się na etapie informacji produktowych i jakoś działają, ale czy o to chodzi?

Czasem trudno przestawić się na taką zmianę, bo to zależy, z jakimi mediami się pracuje. Są redakcje, które chętniej publikują krótkie informacje produktowe o zmianach w asortymencie, są takie media, które cenią sobie content marketing i teksty o charakterze poradników. Niezależnie od tego, każdy nasz materiał musi być jeszcze bardziej precyzyjny, z dobrym tytułem, leadem i problematyką wyłożoną w pierwszym akapicie. Chcemy wchodzić w głębszą interakcję z otoczeniem – zamieszczać w tekstach odnośniki np. do wcześniejszych materiałów, pogłębiających zagadnienie i oznaczać profile firm czy autorów w mediach społecznościowych, generując dodatkowe zainteresowanie tematyką. W dobie szybkiej konsumpcji treści chcemy ułatwić przyswajanie komunikatów i sprawić, by informacje naszych klientów były szeroko udostępniane w Internecie. [Być może zainteresuje Cię też case study dla technicznego segmentu moto – przyp.red.]

Dodatkowo, będziemy publikować więcej treści video – krótszych i dłuższych form. Dziś włączamy je często jako dodatek do informacji prasowej albo tworzymy informację na bazie filmu. W strategii contentowej na 2019 rok na pewno nie będziemy chcieli odejść od sprawdzonych rozwiązań – promowania marki poprzez dzielenie się wiedzą. W naszym przypadku to tzw. „techniczne case studies”, czyli wskazówki dla pracowników warsztatów samochodowych i nie tylko, które edukują naszą grupę docelową. Lata doświadczeń pokazały, że to bardzo chłonny format, który mocno rezonuje w branżowych mediach.

Podsumowując, w 2019 roku chcemy łączyć różne formaty i zachęcać odbiorców do dzielenia się naszym contentem. Biuro prasowe to dziś dialog, który powadzi się z użytkownikami i uważamy, że to podejście pozwala na uzyskiwanie najlepszych efektów. Rozszerzamy dotychczasową strategię (informacje produktowe, case studies, etc.)  o kolejne narzędzia – głównie elementy zwiększające potencjał w mediach społecznościowych (np. infografiki) oraz angażujące treści wideo.

Pozazdrościłeś tym markom ich biur prasowych? Załóż własne centrum prasowe online w Prowly! Zostaw nam swój kontakt poniżej, a my wrócimy do Ciebie: